Vrijwilligersverhaal van de maand

vrijwilliger augustus๐—•๐—ถ๐—ท ๐˜ƒ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ถ๐—ด๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—›๐—ฒ๐˜๐˜๐˜† ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฟ๐—ผ๐˜‚๐˜„๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—น๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ

โ€œHet vertrouwen dat mensen je geven om voor hun kwetsbare naaste te mogen zorgenโ€, dat is het eerste wat bij Hetty naar voren komt als je haar vraagt naar haar ervaring bij de afdeling Terminale Thuiszorg van de Kap. โ€œZo kan de partner of familie een nacht doorslapen of even een moment voor zichzelf hebbenโ€.

Hetty begon in 2004 als vrijwilligster bij de Kap. Met een achtergrond als ziekenverzorgende en jarenlange ervaring was dit werk haar op het lijf geschreven. Ze voelde zich als een vis in het water.
Na negen jaren stapte ze over naar de afdeling HulpSaam van de Kap. Een leuke switch met weer hele nieuwe en andere uitdagingen. Hetty ging een gezin met twee kinderen met een beperking begeleiden. Een jongen met autisme en een meisje met een ontwikkelingsachterstand in combinatie met een aangeboren afwijking.

โ€œIn het begin was dit best even wennenโ€, vertelt Hetty. โ€œMaar na het volgen van een aantal cursussen over autisme werd ik hier meer mee vertrouwd en kon ik me steeds beter inlevenโ€. Er kwam begrip en hiermee groeide ook de band met het gezin. Dit gezin heeft ze ongeveer drie jaar begeleid.

Na deze inzet kwamen een aantal kortlopende hulpvragen, waaronder een hulpvraag voor respijtzorg (vervangende mantelzorg). Het betrof de zorg voor een meneer waarvan de vrouw zo heel graag weer een keertje op vakantie wou. Door de beperkingen van haar man had ze al 20 jaar niet meer weg gekund.

Hetty werd onderdeel van een groep van zeven vrijwilligers die, samen met de professionele zorg en de familie, een hele week in etappes voor de echtgenoot hebben gezorgd, waardoor zijn vrouw een heerlijke week vakantie heeft gehad. โ€œOverigens heeft meneer ook enorm genoten van alle gezelschapโ€, blikt Hetty terug. โ€œHij kon naar hartenlust Rummikuppen.โ€

Momenteel bezoekt Hetty een mevrouw met een kampverleden. Samen een kopje koffie drinken is nou eenmaal gezelliger en voor veel mensen breekt dit de lange dag. Tijdens de lockdown hebben ze regelmatig met elkaar getelefoneerd. Ook bij deze hulpvraag geeft Hetty aan dat ze het zo fijn vindt dat iemand haar het vertrouwen geeft en zich voor je openstelt.

Heeft het verhaal van Hetty u geรฏnspireerd en zou u zelf ook wel vrijwilliger bij de Kap willen worden? Meld u dan aan bij Nathalie Postma: 055 529 55 20.