Actueel

Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Don Bosco Apeldoorn en Aannemingsbedrijf Draisma hebben op 18 april de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen. Op 2 juli ontvangt ook stichting Foenix Apeldoorn deze erkenning.

De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst die de Kap en gemeente Apeldoorn organiseerde over het thema ‘Apeldoorn maakt werk van mantelzorg’. Deze bijeenkomst is een van de activiteiten die Apeldoorn organiseert om de positie van personeel met mantelzorgtaken te verbeteren.
Namens de Kap reikten Jannie Overeem en Erna van Bussel de erkenning uit.

Schipperen tussen werk en zorg

Nederland telt zo’n 2,6 miljoen mensen die mantelzorger zijn voor een naaste. Ruim 70% van hen combineert die zorg met een baan. Veel werkgevers hebben dan ook medewerkers in dienst die mantelzorger zijn. Voor deze medewerkers is het vaak schipperen tussen werk en zorg. Ze kunnen daardoor overbelast worden. Bent u werkgever en wilt u hier iets aan doen? Dan kunt u contact opnemen met de mantelzorgmakelaar van de Kap, die u kan ondersteunen bij het ontwikkelen van een mantelzorgvriendelijk werkklimaat. Zie ook Mantelzorg en werk.


 

Is uw naaste opgenomen in een verpleeghuis of in een woonvorm voor mensen met een beperking? Heeft u het gevoel dat u niet altijd ‘gehoord’ wordt? En dat terwijl u (soms) jarenlang hebt gezorgd voor uw naaste en over grote ervaringsdeskundigheid beschikt? De communicatie tussen zorgvrager, mantelzorger en de zorginstelling blijkt niet altijd naar wens te verlopen. Dit is één van de meest genoemde knelpunten die mantelzorgers ervaren in het zorgen voor hun naaste. 

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat die communicatie beter gaat? Dit is het thema van een bijeenkomst die we binnenkort willen organiseren. Voor die avond nodigen we niet alleen mantelzorgers, maar ook beroepskrachten van zorginstellingen uit. We gaan dan met elkaar in gesprek om te kijken hoe we de communicatie kunnen verbeteren. Hebt u belangstelling voor deze avond, laat het ons weten. Stuur ons een e-mail en zodra wij weten wanneer de avond kan plaatsvinden, laten wij het u weten.
Wist u dat Mezzo tips geeft voor een goede samenwerking? U vindt ze hier!


 

Regelmatig krijgen wij het verzoek of er vrijwilligers zijn die op een avond of op een zaterdag kunnen worden ingezet voor mantelzorgondersteuning. Om aan deze vraag tegemoet te komen willen we een pool van vrijwilligers opzetten die incidenteel op deze momenten beschikbaar zijn. 

 

Over mantelzorgondersteuning

De vrijwilliger neemt de zorg tijdelijk over van de mantelzorger waardoor deze de gelegenheid heeft iets voor zich zelf te doen. Zo kan de mantelzorger even ontspannen of tot rust komen. Een moment voor de mantelzorger om nieuwe energie op te doen terwijl degene voor wie hij/zij zorgt in goede handen is. De vrijwilliger en verzorgde gaan in overleg samen iets gezelligs doen; een spelletje, wandelen, een goed gesprek. Voor de verzorgde is dit vaak een welkome afwisseling.

 

Bent u vrijwilliger en ook bereid om af en toe 's avonds of op een zaterdag een mantelzorger te ondersteunen meld u zich dan aub aan.
Misschien bent u nog geen vrijwilliger maar heeft u wel interesse om incidenteel als vrijwilliger te worden ingezet. U bent van harte welkom!

Aanmelden kan bij Ineke Lely of Jose Scheers, onder vermelding van 'pool mantelzorgondersteuning'.


Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap en de gemeente Apeldoorn nodigen werkgevers, HRM-medewerkers, mensen van de OR en andere leidinggevenden van bedrijven in de gemeente Apeldoorn uit voor een bijeenkomst in het kader van 'Apeldoorn maakt werk van mantelzorg'. 
Tijdens deze bijeenkomst, op woensdag18 april, staat het thema Werk en Mantelzorg centraal.

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld! Gemiddeld 1 op de 5 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Voorkom uitval, hoog ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Zet u in voor gezonde, gemotiveerde en loyale collega’s. Start met het bespreekbaar maken van dit belangrijke, actuele thema op de werkvloer. Laat u inspireren en informeren!

Kijk hier voor locatie en programma.


 

Vanaf april is in CODA Centrale Bibliotheek Het Geheugenkabinet te vinden, dé plek waar u informatie vindt over ‘alles’ wat met het geheugen te maken heeft. Dit zijn niet alleen boeken en films, maar bijvoorbeeld ook spelletjes.
Het Geheugenkabinet beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten: van leuke thema’s zoals begrijpen en het ‘fit houden’ van je geheugen tot serieuze onderwerpen zoals dementie en mantelzorg.

Rondom dit Geheugenkabinet organiseert CODA samen met het Geheugensteunpunt Apeldoorn en Alzheimer Nederland Oost Veluwe iedere derde maandag van de maand een bijbehorende activiteit. De eerste activiteit heeft plaats op maandag 16 april.
Zie voor meer info de agenda.


 

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de actualiteiten en onze activiteiten.