Actueel
RECTIFICATIE

Relax! 

Jonge mantelzorgers van 15 tot 23 jaar kunnen van 7 t/m 9 september deelnemen aan een gratis 'relaxweekend'. Leuke activiteiten, gezellig elkaar ontmoeten en chillen bij het kampvuur. Kijk hier voor de overige info.

 

Nieuw

Op 11 september is de eerste Brussenbijeenkomst voor 25+ .  Ervaringen uitwisselen en praten over het opgroeien met een bijzondere broer of zus. Er is gebleken dat je op latere leeftijd tegen dingen aan kunt lopen die hier mee te maken hebben. Zie hier de info.

 

Informatief

Graag wijzen we u op een paar belangrijke rapporten die zijn uitgekomen. De aandacht voor de jonge mantelzorgers groeit en dat is mooi en nodig.

  •  Recent verscheen het rapport ‘Hoor je mij wel’ van de Kinderombudsman over kinderen van ouders met een ziekte, verslaving of beperking.
  • Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zet in de kamerbrief de beleidsinzet uiteen, gericht op het signaleren en ondersteunen van deze kinderen.
  • Een goede duidelijke factsheet over opgroeien met zorg van de GGD noord en oost Gelderland

 

Ben je nog niet bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg aangemeld? Doe dat dan hier. Het kost niets! We houden je op de hoogte van belangrijke zaken en leuke activiteiten.


wandelschoenen smallWe nodigen je uit voor een inspirerende groepswandeling onder begeleiding van gecertificeerd wandelcoach Petra Bakhuizen. Laat op vrijdagochtend 3 augustus het soms drukke mantelzorgbestaan even achter u en trek de natuur in. Het is tijd voor een frisse wind door je hoofd! Buitenlucht en wandelen in de natuur doen wonderen. Je voelt meer veerkracht, focus en zelfvertrouwen. Je lichaam ontspant, je krijgt een helder hoofd De groepswandeling begint met een eenvoudige oefening om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Door met aandacht te lopen, op je ademhaling te letten en te luisteren naar de geluiden in het bos. Tijdens de wandeling gaat u individueel of in groepjes aan de slag met speelse, laagdrempelige oefeningen (natuurassociaties) waarbij je meteen het effect van de natuur en het wandelen ervaart. De natuur wordt gebruikt als metafoor en spiegel. Je zet jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging en zult door de oefeningen misschien wel tot verrassende inzichten komen!

Praktische informatie:

We hebben de wandeling op 3 augustus gepland. Mocht u niet op vrijdagochtend kunnen maar wel op een andere ochtend in de week van 30 juli t/m 3 augustus, laat het ons dan weten. De wandeling duurt ongeveer 5 kwartier (kleine uitloop mogelijk). Stuur een e-mail dan berichten wij u over de definitieve datum, tijdstip en locatie. De wandeling gaat door als er 6 aanmeldingen zijn. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.


 

Helaas is in de jubileumpuzzel van het onlangs verschenen magazine Informeel een fout geslopen.
De nummers die moeten corresponderen met letters uit de puzzel zijn niet allemaal juist.

U kunt hier de gecorrigeerde versie downloaden. Excuses voor het ongemak!

 

dowload


 

Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Don Bosco Apeldoorn en Aannemingsbedrijf Draisma hebben op 18 april de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen. Op 2 juli ontvangt ook stichting Foenix Apeldoorn deze erkenning.

De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst die de Kap en gemeente Apeldoorn organiseerde over het thema ‘Apeldoorn maakt werk van mantelzorg’. Deze bijeenkomst is een van de activiteiten die Apeldoorn organiseert om de positie van personeel met mantelzorgtaken te verbeteren.
Namens de Kap reikten Jannie Overeem en Erna van Bussel de erkenning uit.

Schipperen tussen werk en zorg

Nederland telt zo’n 2,6 miljoen mensen die mantelzorger zijn voor een naaste. Ruim 70% van hen combineert die zorg met een baan. Veel werkgevers hebben dan ook medewerkers in dienst die mantelzorger zijn. Voor deze medewerkers is het vaak schipperen tussen werk en zorg. Ze kunnen daardoor overbelast worden. Bent u werkgever en wilt u hier iets aan doen? Dan kunt u contact opnemen met de mantelzorgmakelaar van de Kap, die u kan ondersteunen bij het ontwikkelen van een mantelzorgvriendelijk werkklimaat. Zie ook Mantelzorg en werk.


 

Is uw naaste opgenomen in een verpleeghuis of in een woonvorm voor mensen met een beperking? Heeft u het gevoel dat u niet altijd ‘gehoord’ wordt? En dat terwijl u (soms) jarenlang hebt gezorgd voor uw naaste en over grote ervaringsdeskundigheid beschikt? De communicatie tussen zorgvrager, mantelzorger en de zorginstelling blijkt niet altijd naar wens te verlopen. Dit is één van de meest genoemde knelpunten die mantelzorgers ervaren in het zorgen voor hun naaste. 

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat die communicatie beter gaat? Dit is het thema van een bijeenkomst die we binnenkort willen organiseren. Voor die avond nodigen we niet alleen mantelzorgers, maar ook beroepskrachten van zorginstellingen uit. We gaan dan met elkaar in gesprek om te kijken hoe we de communicatie kunnen verbeteren. Hebt u belangstelling voor deze avond, laat het ons weten. Stuur ons een e-mail en zodra wij weten wanneer de avond kan plaatsvinden, laten wij het u weten.
Wist u dat Mezzo tips geeft voor een goede samenwerking? U vindt ze hier!