Actueel

StadspasTot en met 30 november 2022 kunnen mantelzorgers en jonge mantelzorgers de jaarlijkse waardering aanvragen. De gemeente Apeldoorn geeft de waardering in de vorm van een Stadspas met een tegoed van 50 euro. Het bedrag kan bij geselecteerde ondernemers en organisaties besteed worden. Voor jonge mantelzorgers is er een cadeaubon. De waardering kunt u aanvragen door het digitale formulier in te vullen. Lees aub eerst alle informatie.

Ga naar mantelzorgwaardering


 

 

 

boekje JMZDonderdag 2 juni wordt tijdens de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger het eerste exemplaar van het boekje ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’ overhandigd aan Anja Prins, wethouder Gezondheid en Zorg. Tessel Sander, fotografe en zelf jonge mantelzorger, portretteerde een aantal Apeldoornse jonge mantelzorgers. Op deze wijze hoopt zij bij te dragen aan meer bewustwording van de impact die ‘het jonge mantelzorger zijn’ heeft op het leven van kinderen en jongeren.
Tenminste 1 op de 4 jongeren groeit op in een thuissituatie met één of meerdere gezinsleden met een chronische ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving. Dat betekent dat er in Apeldoorn ruim 11.000 jonge mantelzorgers zijn die voor een naaste zorgen en/of zich zorgen maken over de situatie thuis. Opgroeien als jonge mantelzorger kan voor een deel van hen zowel op de korte als lange termijn zorgen voor gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk dat jonge mantelzorgers tijdig goede ondersteuning krijgen op zowel praktisch-, sociaal- en emotioneel vlak. Het boekje wordt daarom verspreid onder Apeldoornse gezondheidszorgorganisaties, zodat de mensen die daar werken zich realiseren dat er jonge mantelzorgers betrokken kunnen zijn bij hun cliënten en dat ze dat tijdig signaleren. Belangstellenden kunnen het boekje na donderdag 2 juni gratis afhalen bij de Kap.

Bekijk hier het boekje online.

 

 

 

 


 

cover boekje vptzOnlangs verscheen het boekje "Wakend bij jou" over de palliatieve terminale ondersteuning door vrijwilligers van de Kap. Vrijwilligers die het mede mogelijk maken voor iemand om thuis in de vertrouwde omgeving te sterven. Zij ondersteunen de zieke maar ook de mantelzorger. Naast informatie bevat het boekje ook mooie ervaringsverhalen en gedichten. Het laat de toegevoegde waarde van de vrijwilliger zien.

Het boekje is hier te lezen maar vanaf 1 juni ook gratis af te halen bij de Kap.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

infographic small De Kap maakt het verschil in Apeldoorn. Door onze inzet kunnen bewoners van Apeldoorn en de dorpen langer zelfstandig wonen, zijn zij minder eenzaam en voelen zij zich gesteund door de mensen om hen heen. In 2021 hebben 665 vrijwilligers van de Kap in totaal 2144 hulpvragen opgepakt. Vrijwilligers brachten bezoekjes, brachten mensen naar het ziekenhuis, knapten tuintjes op, deden boodschappen en gingen er samen op uit. Ook ondersteunden vrijwilligers partners, kinderen of ouders van mantelzorgers, zodat zij er even tussenuit konden of de handen vrij hadden voor andere verplichtingen. Bij de Kap stonden vorig jaar 6853 mantelzorgers ingeschreven, waarvan 541 kinderen en jongeren onder de 18 jaar.

Klik op de infographic om te vergroten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

We starten weer met de maandelijkse informatiebijeenkomst voor mensen die interesse hebben voor vrijwilligerswerk bij de Kap.
Iedere 3e donderdag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur in het kantoor aan de Regentesselaan.

Wil jij graag weten wat de Kap je te bieden heeft kom dan naar de informatiebijeenkomst.
De koffie staat klaar.