Actueel

avondklokDe aangekondigde avondklok is inmiddels definitief en geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 04.30 uur ‘s ochtends. Dit betekent dat vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur iedereen binnen blijft. Het instellen van een avondklok heeft als doel het aantal besmettingen met het coronavirus te verminderen en de opkomende varianten van dit virus, welke nog besmettelijker zijn, terug te dringen
De invoering van de avondklok zal ook gevolgen hebben voor mantelzorgers. Woont degene voor wie je zorgt niet bij je in huis? En heeft je naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die je niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag je hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat je dan een ‘Eigen Verklaring Avondklok’ bij je hebt.

Wil je meer weten over mantelzorg en de avondklok ga dan naar MantelzorgNL daar vind je ook informatie over het invullen van het formulier of naar de site van de Rijksoverheid.


 

 

Het is goed om van tijd tot tijd verzekeringen eens onder de loep te nemen. Met het nieuwe jaar in aantocht is het tijd om naar je zorgverzekering te kijken.
Ben je mantelzorger? Dan kan je bijvoorbeeld kijken welke zorgverzekeraar vervangende zorg (respijtzorg), een vergoeding voor mantelzorgmakelaar of cursus biedt. Kijk ook goed naar de voorwaarden, die kunnen sterk verschillen per verzekering. Zo moet soms de mantelzorger verzekerd zijn om vervangende zorg te krijgen. Soms ook de zorgvrager.
MantelzorgNL zette alvast het een en ander voor je op een rij. Kijk voor meer informatie en een handig overzicht op  Wat doen zorgverzekeraars voor mantelzorgers in 2021?

Je kunt jaarlijks van 12 november tot en met 31 december je zorgverzekering aanpassen. Je huidige verzekeraar stuurt je rond die tijd een bericht waarin de nieuwe premie voor het komende jaar staat. Je kunt ook overstappen naar een andere verzekeraar. Goed om te weten: tot 1 februari van het nieuwe jaar mag je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari van dat jaar. Let op! je moet dan wel voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen.


 

dankjewel-boeketVanwege de coronamaatregelen dit jaar een aangepaste Dankjewel voor onze vrijwilligers. De vocalpopgroep, de Meisjes met de wijsjes, heeft speciaal voor hen een prachtig lied gemaakt. Deze ode aan de vrijwilliger is hier te beluisteren en te bekijken. Daarnaast ontving iedereen een mooie bedankkaart en een mondKapje. Voor de jubilarissen was er 7 december een drive-thru op het parkeerterrein ingericht. Zij werden coronaproof toegesproken, er was livemuziek en een prachtig boeket als dank voor hun inzet. Een en ander is medemogelijk gemaakt door Sprengeloo, een school voor voortgezet onderwijs. In het afgelopen schooljaar hadden leerlingen een flink bedrag opgehaald met diverse activiteiten. De opbrengst hiervan is aan de Kap geschonken, wat wij enorm waarderen.


 

Heeft u zich al opgegeven voor de theatervoorstelling (live stream) op zaterdag 14 november ter gelegenheid van de Dag van de mantelzorg? Regine Beijer, ouder van een zorgintensief kind, zit in de organisatie om dit tot een bijzondere dag te maken. In een interview op Apeldoorn direct vertelt zij hoe zij bij dit initiatief is gekomen en hoe belangrijk het is om mantelzorgers op deze dag in het zonnetje te zetten. Lees hier het interview.


 

 

Ben je mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je op recept van je huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.
Helaas krijgen de medewerkers van de Mantelzorglijn regelmatig te horen dat mantelzorgers geen beschermingsmiddelen krijgen. Meestal omdat de huisarts en apotheek de regeling niet kennen.

Voor meer informatie en wat je dan het beste kunt doen verwijzen we je naar dit artikel van MantelzorgNL.