Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen rondom de mantelzorgwaardering 2020.
Klik op de vraag van uw keuze om vervolgens het antwoord te bekijken. Klik nogmaals om het item te sluiten.

 

Wat is de mantelzorgwaardering?

Mantelzorgers zijn belangrijk. Voor de zorgvrager, maar ook voor de samenleving. De overheid wil mantelzorgers daarom een blijk van waardering geven. Dat is vastgelegd in de Regeling Waardering Mantelzorgers. Gemeenten voeren deze regeling uit. Zij zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers bij hun mantelzorg aan cliënten. De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om mantelzorgers in 2020 een eenmalig bedrag van € 75,- te geven als mantelzorgwaardering.

Wanneer is iemand een mantelzorger?

U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald voor iemand zorgt. De zorg duurt langer dan drie maanden en/of wordt meer dan 8 uur per week verleend. Het gaat altijd om iemand waarmee u een persoonlijke relatie heeft. Bijvoorbeeld uw partner, kind, ouder of vriend(in).

Wanneer is iemand een zorgvrager?

Een zorgvrager is iemand die hulpbehoevend, gehandicapt of (chronisch) ziek is.

Ik heb helemaal geen mantelzorger. Waarom heb ik een brief van de gemeente ontvangen?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. U ontvangt ondersteuning van de gemeente op grond van de Wmo. De kans dat u een mantelzorger heeft is groot. Om zoveel mogelijk potentiële mantelzorgers te bereiken, heeft u de brief ontvangen. U kunt de brief aan uw mantelzorger geven. Heeft u geen mantelzorger, dan is de mantelzorgwaardering in uw situatie niet van toepassing.

Waarom krijgen de zorgvragers een brief van de gemeente en de mantelzorgers zelf niet?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. De gemeente stuurt daarom alleen brieven aan mensen die bekend zijn bij het Wmo-loket. De gemeente probeert de andere Apeldoorners te bereiken via het Apeldoorns Stadsblad, website, Facebook-pagina en Twitter-account van de gemeente Apeldoorn en het Stedelijk Knoopunt Mantelzorg de Kap.

Ik ben mantelzorger maar woon niet in Apeldoorn. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Ja dat kan. Mits degene voor wie u zorgt in de gemeente Apeldoorn woont.

Ik woon in Apeldoorn en zorg voor mijn moeder die in Zwolle woont. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Nee, helaas komt u dan niet voor de Apeldoornse mantelzorgwaardering in aanmerking. Wellicht heeft de gemeente waarin u moeder woont, in dit geval Zwolle, ook een mantelzorgwaarderingsregeling waar u wel voor in aanmerking komt.

Ik zorg voor meerdere personen kan ik dan ook meerdere waarderingen aanvragen?

Nee, er wordt slechts één waardering per mantelzorger uitgekeerd. 

Ik heb geen internet. Hoe kan ik toch aanvragen?

U kunt vanaf 1 september contact opnemen via telefoonnummer 055 57 67 998. U spreekt u naam en telefoonnummer in. U wordt op een later tijdstip teruggebeld door een medewerker van de Kap. Het kan zijn dat dit enkele dagen duurt. Hij/zij helpt u persoonlijk met de aanvraag.

Als ik 055 57 67 998 bel krijg ik een antwoordapparaat. Waarom staat niemand mij te woord?

Er zijn duizenden mantelzorgers die de waardering aanvragen! Dat betekent veel aanvragen om te verwerken maar ook veel mensen die vragen over de mantelzorgwaardering hebben of die een probleem ondervinden met de aanvraag. Om te voorkomen dat de lijn continu bezet is en om iedereen met een vraag of aanvraagprobleem zorgvuldig te kunnen helpen zorgt een speciaal telefoonteam ervoor dat iedereen wordt teruggebeld en persoonlijk wordt geholpen. Afhankelijk van de drukte kan het terugbellen wat langer op zich laten wachten dan verwacht. We hopen hierbij op uw begrip. Iedereen wordt in ieder geval uiterlijk 30 november 2020 geholpen.

Wanneer ontvang ik de mantelzorgerwaardering?

Als u in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering, wordt het geld binnen 8 weken na 30 november overgemaakt op uw bankrekening.

Waarom moet ik mijn aanvraag bij de Kap doen en niet bij de gemeente Apeldoorn?

De Kap krijgt subsidie van de gemeente Apeldoorn voor de ondersteuning van mantelzorgers. Het past daarom goed binnen de taken van de Kap om ook, namens de gemeente, de Regeling Waardering Mantelzorgers uit te voeren. Dat betekent dat de Kap de aanvragen verzamelt en ondersteuning biedt aan mantelzorgers die vragen hebben en/of die moeite hebben om de digitale aanvraag in te vullen.
De gemeente stelt ieder jaar de hoogte van het bedrag vast en draagt zorg voor de uitbetaling van de mantelzorgwaardering.

Moet ik me inschrijven als mantelzorger bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap om de waardering te krijgen?

Inschrijven is niet nodig maar misschien wel verstandig! Iedere mantelzorger die bij de Kap ingeschreven staat ontvangt automatisch alle informatie rondom de mantelzorgwaardering en andere mantelzorgzaken. Inschrijven kost niets en er zijn geen verplichtingen. Kijk op deze site wat de Kap voor u als mantelzorger kan betekenen.

In Apeldoorn is de waardering een geldbedrag van € 75,00. Mijn zus die ergens anders woont krijgt een ander bedrag. Hoe kan dit?

Iedere gemeente mag zelf een invulling aan de waarderingsregeling voor mantelzorgers geven. Zo kan de mantelzorgwaardering dus per gemeente verschillen. 

Waarom moet ik bij de aanvraag mijn rekeningnummer doorgeven?

De gemeente Apeldoorn heeft deze gegevens nodig om het bedrag van € 75,- naar u over te kunnen maken als u in aanmerking komt voor de waardering.
De gemeente en de Kap zullen uw gegevens uiteraard vertrouwelijk behandelen.

Ik heb nog vragen/er is iets onduidelijk? Waar kan ik met mijn vraag terecht?

Stuur een e-mail met uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heeft u geen internet dan kunt u vanaf 1 september t/m 30 november contact opnemen met 055 57 67 998.

end faq