Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen rondom de mantelzorgwaardering 2019.
Klik op de vraag van uw keuze om vervolgens het antwoord te bekijken. Klik nogmaals om het item te sluiten.

 

Wat is de mantelzorgwaardering?

Mantelzorgers zijn belangrijk. Voor de zorgvrager, maar ook voor de samenleving. De overheid wil mantelzorgers daarom een blijk van waardering geven. Dat is vastgelegd in de Regeling Waardering Mantelzorgers. Gemeenten voeren deze regeling uit. Zij zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers bij hun mantelzorg aan cliënten. De gemeente Apeldoorn kiest ervoor om mantelzorgers in 2019 een eenmalig bedrag van € 75,- te geven als mantelzorgwaardering.

Wanneer is iemand een mantelzorger?

U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald voor iemand zorgt. De zorg duurt langer dan drie maanden en/of wordt meer dan 8 uur per week verleend. Het gaat altijd om iemand waarmee u een persoonlijke relatie heeft. Bijvoorbeeld uw partner, kind, ouder of vriend(in).

Wanneer is iemand een zorgvrager?

Een zorgvrager is iemand die hulpbehoevend, gehandicapt of (chronisch) ziek is.

Ik heb helemaal geen mantelzorger. Waarom heb ik een brief van de gemeente gekregen?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. U ontvangt ondersteuning op grond van de Wmo. De kans dat u een mantelzorger heeft is dan groot. Om zoveel mogelijk potentiële mantelzorgers te bereiken, heeft u de brief ontvangen. U kunt de brief aan uw mantelzorger geven. Hebt u geen mantelzorger, dan is de mantelzorgwaardering in uw situatie niet van toepassing.

Waarom krijgen de zorgvragers een brief van de gemeente en de mantelzorgers zelf niet?

De gemeente Apeldoorn heeft geen gegevens van mantelzorgers. De gemeente stuurt daarom alleen brieven aan mensen die bekend zijn bij het Wmo-loket. De gemeente probeert de andere Apeldoorners te bereiken via het Apeldoorns Stadsblad, website, Facebook-pagina en Twitter-account van de gemeente Apeldoorn en het Stedelijk Knoopunt Mantelzorg de Kap.

Ik ben mantelzorger maar woon niet in Apeldoorn. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Ja dat kan. Mits degene voor wie u zorgt in de gemeente Apeldoorn woont.

Ik woon in Apeldoorn en zorg voor mijn moeder die in Zwolle woont. Kan ik dan toch de waardering aanvragen?

Nee, helaas komt u dan niet voor de Apeldoornse mantelzorgwaardering in aanmerking. Wellicht heeft de gemeente waarin u moeder woont, in dit geval Zwolle, ook een mantelzorgwaarderingsregeling waar u wel voor in aanmerking komt.

Ik zorg voor meerdere personen kan ik dan ook meerdere waarderingen aanvragen?

Nee, er wordt slechts één waardering per mantelzorger uitgekeerd. 

Ik heb geen internet. Hoe kan ik toch aanvragen?

U kunt vanaf 1 september contact opnemen via telefoonnummer 055 57 67 998. U spreekt u naam en telefoonnummer in en wordt dan op een later tijdstip teruggebeld door een medewerker van de Kap. Dit kan ivm met het grote aantal aanvragen enkele dagen duren. Hij/zij helpt u persoonlijk met de aanvraag.

Als ik 055 57 67 998 bel krijg ik een antwoordapparaat. Waarom staat niemand mij te woord?

Er zijn duizenden mantelzorgers die de waardering aanvragen! Dat betekent veel aanvragen om te verwerken maar ook veel mensen die vragen over de mantelzorgwaardering hebben of die een probleem ondervinden met de aanvraag. Om te voorkomen dat de lijn continu bezet is en om iedereen met een vraag of aanvraagprobleem zorgvuldig te kunnen helpen zorgt een speciaal telefoonteam ervoor dat iedereen wordt teruggebeld en persoonlijk wordt geholpen. Afhankelijk van de drukte kan het terugbellen wat langer op zich laten wachten dan verwacht. We hopen hierbij op uw geduld. Iedereen wordt in ieder geval uiterlijk 31 oktober geholpen.

Wanneer ontvang ik de mantelzorgerwaardering?

Binnen 8 weken na 31 oktober ontvangt u een brief van de gemeente (de zogenaamde beschikking) over de toekenning van de waardering en wanneer deze wordt uitgekeerd. In deze brief staat ook het door u opgegeven IBANnummer vermeld. Klopt dit nummer niet, geef dan het juiste nummer zo spoedig mogelijk door aan de Kap. Na deze correctieperiode gaat de gemeente over tot uitbetaling van de waardering. De gemeente streeft ernaar om in de tweede helft van december uit te betalen.

Waarom moet ik mijn aanvraag bij de Kap doen en niet bij de gemeente Apeldoorn?

De Kap krijgt subsidie van de gemeente Apeldoorn voor de ondersteuning van mantelzorgers. Het past daarom goed binnen de taken van de Kap om ook, namens de gemeente, de Regeling Waardering Mantelzorgers uit te voeren. De Kap levert de gegevens aan en helpt mantelzorgers met hun aanvraag. Echter de gemeente beslist over de uitbetaling van de mantelzorgwaardering.

Moet ik me inschrijven als mantelzorger bij het Stedelijk Knooppunt Mantelzorg de Kap om de waardering te krijgen?

Nee, dit is niet nodig maar misschien wel verstandig! Als u wordt ingeschreven bij de Kap wordt u op de hoogte gehouden van nieuws en activiteiten rondom mantelzorg. Inschrijven kost niets en er zijn geen verplichtingen. U kunt er wel veel informatie, ondersteuning en een luisterend oor krijgen.

In Apeldoorn is de waardering € 75,00. Mijn zus die ergens anders woont krijgt een ander bedrag. Hoe kan dat?

Iedere gemeente mag zelf een invulling aan de waarderingsregeling voor mantelzorgers geven.

In 2018 was de waardering € 100,00 nu € 75,00 waarom is het bedrag nu lager?

Door tekorten en bezuinigingen heeft de gemeente Apeldoorn moeten besluiten het bedrag te verlagen. De waardering is er echter niet minder om!

Waarom moet ik bij de aanvraag mijn rekeningnummer doorgeven?

De gemeente Apeldoorn heeft deze gegevens nodig om het bedrag van € 75,- naar u over te kunnen maken als u in aanmerking komt voor de waardering.
De gemeente en de Kap zullen uw gegevens uiteraard vertrouwelijk behandelen.

Ik heb nog vragen/er is iets onduidelijk?

Stuur een e-mail met uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heeft u geen internet dan kunt u vanaf 1 september contact opnemen met 055 57 67 998.

end faq