Tips voor mantelzorgers

Hoe ga ik om met onbegrip uit mijn omgeving?

 

Geef uzelf regelmatig een schouderklopje

U maakt degene voor wie u zorgt dag en nacht mee. U weet doorgaans het beste hoe uw partner, ouder of kind reageert. Wat pijn, angst, onmacht en verdriet met iemand kan doen. U kent de moeilijke situaties bij het wassen, aankleden, eten en naar bed brengen. Probeer open te staan voor adviezen van anderen maar twijfel niet aan uw eigen kunnen.

 

Informeer uw omgeving

Hoe graag u het misschien ook zou willen, u kunt er niet vanuit gaan dat de mensen uit uw omgeving de situatie net zo goed kennen als u dat doet. Neem zelf het initiatief om hen zo goed en zoveel mogelijk te informeren over de ziekte en de gevolgen daarvan, voor de zieke én voor u zelf. Biedt hen bijvoorbeeld het informatiemateriaal aan dat patiëntenverenigingen uitgeven.

 

Praat vanuit uw eigen gevoelens

Zoek een geschikt moment om de mensen uit uw omgeving te informeren.Probeer rustig en helder uw eigen gevoelens te benoemen. Door ik- boodschappen te geven hou je het bij jezelf en hoeft de ander zich niet aangevallen te voelen. Ik wil je graag informeren zodat je weet wat er bij ons speelt.

 

Geef aan wat u nodig heeft

Het zorgen voor een ander kan een veeleisende taak zijn. Onbegrip uit uw omgeving is teleurstellend. Juist van familie of goede vrienden verwacht je steun. Laat hen weten waar u behoeft aan heeft. "Ik heb het nodig om af en toe iets leuks te doen, wil je met mij naar de film?"