Respijtzorg

Respijtzorg is de zorg die iemand van u overneemt zodat u even tijd hebt voor uzelf. Het wordt ook wel vervangende zorg genoemd. Het geeft u de mogelijkheid om op adem te komen, dingen te doen die u graag doet of misschien moet doen. Goed zorgen voor uzelf betekent dat u de zorg voor uw naaste langer volhoudt.
Bij het kiezen van vervangende zorg is het in de eerste plaats van belang dat deze zorg op een vertrouwde en veilige manier plaats vindt. Het moet u, als mantelzorger, een gerust gevoel geven. En natuurlijk moet ook degene voor wie u zorgt zich er goed bij voelen. Pas dan kunt u ook echt genieten van een adempauze.
Daarnaast wordt uw keuze mede bepaald door de reden waarom uw de zorg tijdelijk wilt overdragen. Daarbij zijn frequentie, tijdsduur, locatie en zorgverlener belangrijke factoren.

  • U kunt de zorg zo nu en dan (incidenteel) of regelmatig (structureel) overdragen.
  • U kunt de zorg voor een paar uurtjes overdragen of voor een langere periode, bijvoorbeeld enkele dagen.
  • De zorg kan aan huis geleverd worden of degene voor wie u zorgt verblijft tijdelijk elders.
  • De zorg kan door vrijwilligers of door beroepskrachten worden geboden of een combinatie daarvan.

 

Respijtzorg wordt gefinancierd vanuit de Wmo, de Wlz en soms vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering. Mogelijk betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK. 

 

Wij helpen graag

respijtfolder

Hieronder vindt u zomaar een paar voorbeelden. Iedere situatie is uniek en vraagt maatwerk. Er kan vaak meer dan u denkt. Het begint met goede informatie over de mogelijkheden. Een zoektocht naar die juiste zorg naast het mantelzorgen kan een tijdrovende klus zijn en veel stress opleveren.
Wij helpen u graag bij het zoeken naar voor u passende respijtzorg. Onze medewerkers zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden en de wijze waarop deze vervangende zorg moet worden aangevraagd.

 

Wist u dat er in Apeldoorn ook respijtkamers zijn waar uw naaste goed verzorgd kan logeren? Download de folder.

Download

 

 

vervangende zorg thuis

respijtzorg wekelijks een paar uurtjes

tennis

Wim zorgt voor zijn vrouw. Vanwege haar beperking kan zij niet langer dan een halfuurtje alleen blijven. Hij wil graag op woensdagochtend naar zijn tennisclub. Even lekker een balletje slaan en bijkletsen met zijn tennismaatjes. Vrijwilliger Joke neemt de zorg op woensdagochtend over. Wim kan met een gerust hart weg want Joke en zijn vrouw kunnen het goed vinden samen. Zo heeft de vrouw van Wim een gezellige onderbreking van de week en kan Wim vol energie de zorg weer aan.

respijtzorg buitenshuis

gezin

Jan en Marijke vormen met hun drie kinderen van 6, 8 en bijna 10 jaar een gezellig gezin. De complexe zorg voor hun jongste, Robin, vergt veel van hen en van het gezin. Naast werken en de dagelijkse zorg voor de kinderen hebben ze eigenlijk weinig tot geen tijd voor elkaar. Ook voldoende tijd en aandacht hebben voor de oudste twee lukt niet altijd goed. Dit komt de sfeer niet altijd ten goede en levert de nodige stress.
Sinds kort gaat Robin een weekend in de maand naar een logeeropvang. Daar wordt hij goed verzorgd en heeft hij veel plezier. Het gezin tankt op deze momenten helemaal bij. Minder hectiek en meer tijd en aandacht voor elkaar. Met hernieuwde energie halen ze Robin zondagmiddag weer op. Iedereen heeft van het weekend genoten en wat heerlijk om weer samen te zijn.

respijtzorg thuis met gecombineerde zorg

strand
Mevrouw de Groot: "Ik ben vorige week er eindelijk even tussenuit geweest. Niet ver weg hoor, gewoon twee nachtjes logeren ergens aan de kust. Heerlijk gewandeld langs het strand, even de stad in geweest en een oude vriendin opgezocht. De zorg voor mijn man met dementie is langzamerhand steeds intensiever geworden. Naar de dagopvang lukt helaas nog niet. Hij is dus 24 uur per dag in mijn nabijheid en dat is soms best zwaar. Hij is nu eenmaal niet bepaald de makkelijkste, wel de liefste! Gelukkig accepteert hij de thuiszorg en vindt hij het wekelijkse bezoek van de vrijwilligers erg leuk. De mantelzorgmakelaar heeft geregeld dat de thuiszorg, de vrijwilligers en zijn broer gezamenlijk de zorg overnamen. Dat zijn bekende gezichten voor hem en hij kon gewoon thuis in zijn vertrouwde omgeving blijven. Ik vond het heel spannend maar het is gelukkig goed gegaan. Het is toch prachtig dat zoiets kan. Dat geeft echt ruimte en mogelijkheden."

Wilt u meer weten over respijtzorg? Maak dan nu een afspraak met een van onze medewerkers.  contact