Waarvoor kun je terecht

Zorg je langdurig voor een familielid, vriend of andere naaste? Dan kan je kosteloos informatie, advies of praktische ondersteuning krijgen van de Kap. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. Klik op onderstaande pictogrammen voor meer informatie.
Ben je een jonge mantelzorger (tot 24 jaar) kijk dan hier wat we voor jou kunnen doen.

Informatie

Via ons digitaal informatiebulletin Mantelzorg Actueel en ons magazine Informeel houden we je graag op de hoogte van het nieuws rondom mantelzorg. Dat kunnen lokale en landelijke ontwikkelingen zijn maar ook de activiteiten die we voor mantelzorgers organiseren. Je kunt bij ons ook terecht voor informatie over voorzieningen, wet- en regelgeving, ziektebeelden en dergelijke. Schrijf je gratis en vrijblijvend in als mantelzorger en ontvang onze informatie.

inschrijven

 

 

 

Persoonlijk gesprek

In een persoonlijk gesprek kijken we samen met jou wat er nodig is om de zorg zo goed mogelijk te kunnen verlenen. Wat past in jullie situatie? Heb je hulp of ondersteuning van anderen nodig? Hoe en waar regel je dat? Wat is daarin jouw rol? Wat heb je nodig om het zelf vol te houden?

Gesprekken kunnen ook gaan over hoe je omgaat met de situatie. Over wat dat met je doet, welke impact het heeft op je relatie. Over je zorgen voor de toekomst, het totaal in beslag genomen worden door de zorg, het verlies van sociale contacten of het combineren van zorg, gezin en werk. Kortom, over alles wat je als mantelzorger bezighoudt. Bel of mail gerust voor een afspraak.

Monique

Monique Steunenberg

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek, een luisterend oor of wil je informatie? Monique Steunenberg is het eerste aanspreekpunt voor een persoonlijke afspraak. Neem gerust contact op.

Bijeenkomsten

Mantelzorgers kunnen elkaar tot grote steun zijn. Dat merken we iedere keer weer. Je hoeft niets uit te leggen en hebt vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. We bieden mantelzorgers verschillende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten.

 

Gespreks- en ontmoetingsgroepen
Deze groepen worden begeleid door een ervaringsdeskundige vrijwilliger. Iemand die het zelf meegemaakt heeft en weet wat het betekent om mantelzorger te zijn. In deze groepen kun je je verhaal kwijt. Je vindt herkenning, steun en krijgt tips van mensen die hetzelfde meemaken als jij. Mantelzorgers zeggen over deze bijeenkomsten: “De situatie verandert er niet door maar ik kan er weer even tegen”.
We hebben op dit moment groepen voor mensen die zorgen voor een partner met dementie, een partner met niet-aangeboren hersenletsel en voor ouders met een zorgintensief kind.

Bijeenkomsten, trainingen en webinars
Naast steun van andere mantelzorgers is het ook belangrijk om goede informatie te krijgen over onderwerpen die te maken hebben met je mantelzorgsituatie. We bieden daarom bijeenkomsten, trainingen en webinars aan over bijvoorbeeld: veerkracht, mindfulness, omgaan met NAH, levenstestament, seksualiteit en intimiteit, werk & mantelzorg. Kijk voor ons actuele aanbod in de agenda.

Ontspannende activiteiten
Als je langdurig en intensief voor iemand zorgt, lukt het niet altijd om ook ontspannende activiteiten voor jezelf te plannen. Je kunt via de Kap bijvoorbeeld met andere mantelzorgers wandelen of fietsen. Kijk voor ons actuele aanbod in de agenda.

agenda

 

 

 

Vervangende mantelzorg – Respijtzorg

Als je dagelijks en langdurig voor een ander zorgt is dat van invloed op je eigen welzijn en gezondheid. Om de intensieve zorg vol te kunnen houden, kan het goed zijn om de zorg af en toe uit handen te geven. Je kunt dan zelf even bijkomen en nieuwe energie opdoen. Als je daarna ontspannen en met hernieuwde energie de zorg hervat, is dat ook fijn voor degene voor wie je zorgt.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vervangende zorg:

  • zo nu en dan (incidenteel) of regelmatig (structureel);
  • voor een paar uurtjes of voor een langere periode;
  • bij jullie thuis of buitenshuis;
  • door vrijwilligers of beroepskrachten of een combinatie daarvan.

We helpen je graag door samen te kijken naar wat het beste in jullie situatie past en helpen je zo nodig om dit te realiseren.

Iedere situatie is uniek en vraagt maatwerk. Er kan vaak meer dan je denkt. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Respijtvoorbeelden

strand

Respijtzorg thuis

Mevrouw de Groot: “Ik ben vorige week er eindelijk even tussenuit geweest. Niet ver weg hoor, gewoon twee nachtjes logeren.

Lees verder
handen gezin

Respijtzorg buitenshuis

Jan en Marijke vormen met hun drie kinderen van 6, 8 en bijna 10 jaar een gezellig gezin. De complexe.

Lees verder
tennis

Respijtzorg wekelijks een paar uurtjes

Wim zorgt voor zijn vrouw. Vanwege haar beperking kan zij niet langer dan een halfuurtje alleen blijven. Hij wil …

Lees verder

In Apeldoorn zijn ook respijtkamers waar je naaste goed verzorgd kan logeren. Informatie over vervangende mantelzorg thuis en buitenshuis vind je in de folder die je hier kunt downloaden.

Praktische hulp

Vrijwilligers van de Kap kunnen je helpen met diverse praktische zaken. Onze vrijwilligers hebben aandacht, tijd en begrip en helpen je graag. Hierbij kun je denken aan kleine klussen, klein tuinonderhoud, thuisadministratie, vervoer en begeleiding naar ziekenhuis, arts of therapeut, boodschappen. Lees er hier meer over.

 

 

Mantelzorg & werk

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn. Hoe je dit makkelijker kunt maken lees je hier op de website van MantelzorgNL.

Wat kan de Kap bieden?

  • Persoonlijk gesprek: we geven informatie en bespreken wat jij nodig hebt voor een goede combinatie van werk en zorg.
  • Werkgevers in de regio Apeldoorn ondersteunen we bij het ontwikkelen van mantelzorgvriendelijk beleid. (zie ook Werk & Mantelzorg)

 

 

 

Mantelzorgwaardering

Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers in de gemeente Apeldoorn ieder jaar via de Kap de mantelzorgwaardering  aanvragen. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij een waardering toekennen en in welke vorm. De Kap voert de waarderingsregeling uit in opdracht van de gemeente. In Apeldoorn is de waardering een Stadspas met daarop een tegoed van €50,- .Zie voor meer informatie over de Stadspas en de lijst met deelnemende ondernemers en verenigingen: stadspas.apeldoorn.nl.

Van 1 september t/m 30 november kan de waardering worden aangevraagd via een speciale website. Hier staat alle informatie over de mantelzorgwaardering en kan je het digitale aanvraagformulier in vullen. Ook jonge mantelzorgers kunnen de mantelzorgwaardering aanvragen. Voor hen is een speciale regeling. Jongeren t/m 17 jaar kunnen een cadeaubon aanvragen. Jongeren van 18 t/m 23 jaar hebben de keuze tussen een Stadspas en een cadeaubon.

Mantelzorgers die ingeschreven staan bij de Kap krijgen automatisch bericht wanneer de aanvraag weer gedaan kan worden. De informatie over de waarderingsregeling wordt ook jaarlijks in de lokale en sociale media bekend gemaakt.

De waardering aanvragen voor 2022 is helaas niet meer mogelijk.

 

 

 

Dag van de Mantelzorg

Jaarlijks is op 10 november de landelijke Dag van de Mantelzorg. In de week rondom deze dag organiseren we allerlei activiteiten voor mantelzorgers. Denk aan een high tea, workshops of een concert. Een gelegenheid om heerlijk te ontspannen en te genieten. Maar ook om andere mantelzorgers te ontmoeten. Via deze website en ons informatiebulletin houden we je op de hoogte.

 

 

 

Belangenbehartiging

We luisteren naar mantelzorgers en de problemen waar zij tegenaan lopen. We werken daarvoor nauw samen met landelijke partners zoals  MantelzorgNL.  We laten aan de gemeente, zorginstellingen en andere samenwerkingspartners weten welke signalen we krijgen. Jaarlijks zijn er thema’s waar we ons specifiek voor inzetten. Actuele thema’s zijn bijvoorbeeld:

  • Erkenning, herkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers;
  • Respijtzorg: goede samenwerking in Apeldoorn zodat mantelzorgers af en toe adempauze krijgen;
  • Versterken van de samenwerking tussen betaalde krachten, vrijwilligers en naasten, zoals omschreven in een recent rapport van de RVS. (Raad Volksgezondheid en Samenleving)

Wil jij aandacht vragen voor specifieke thema’s? Bel of mail ons, of vul dit formulier in.