Mantelzorg en dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ziektes waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord is. Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft kans op dementie. Met de toenemende vergrijzing zal het aantal mensen met dementie flink toenemen. Naarmate de ziekte vordert wordt de dementerende steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Zorgen voor iemand met dementie is zwaar en intensief. Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? Onderstaande ondersteuningsmogelijkheden kunnen u helpen bij het verrichten van uw mantelzorgtaken.

 

Alzheimercafé

In samenwerking met andere instanties wordt er maandelijks een bijeenkomst in het Alzheimercafé gehouden. Het Alzheimercafé is een trefpunt voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en hulpverleners. Aan de hand van verschillende thema's worden diverse aspecten van dementie besproken. Informatieve bijeenkomsten worden afgewisseld met een ontspannend gastoptreden. Aankondigingen van het Alzheimercafé vindt u in de agenda, het driemaandelijkse programma kunt u hier downloaden.

download

Vanwege de coronamaatregelen zij er nog geen bijeenkomsten. U kunt hier de laatste opname van 'Alzheimercafé online' zien.

 

Ondersteuningsgroepen

In samenwerking met Het Geheugensteunpunt organiseert de Kap gespreksgroepen ook wel ondersteuningsgroepen genoemd.
Meer informatie hierover vindt u hier.

 

Geheugensteunpunt

Elke dinsdag en donderdag kunt u tussen 10.00 - 16.00 uur met al u vragen over vergeetachtigheid terecht bij het Geheugensteunpunt in Wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan 360 te Apeldoorn. Kijk voor meer informatie en het activiteitenprogramma op hetgeheugensteunpunt.nl of vraag bij ons het programma op.

 

Wegwijzer Dementie Oost Veluwe

De website wegwijzerdementieoostveluwe.nl geeft informatie over de ondersteuningsmogelijkheden, hulp en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

Respijtzorg

Diverse instellingen bieden kamers aan om mensen met dementie op te vangen als u er even tussen uit wilt of moet. Dit kan regelmatig zijn (bijvoorbeeld één keer per maand een weekend of een dag per week) of incidenteel (bijvoorbeeld in geval van vakantie, een bruiloft of een geplande ziekenhuisopname). De instellingen bieden 24-uurszorg. U kunt als mantelzorger dus met een gerust hart de zorg uit handen geven. Lees hier meer over respijtzorg.