Mantelzorg en dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ziektes waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord is. Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft kans op dementie. Met de toenemende vergrijzing zal het aantal mensen met dementie flink toenemen. Naarmate de ziekte vordert wordt de dementerende steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Zorgen voor iemand met dementie is zwaar en intensief. Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? Onderstaande ondersteuningsmogelijkheden kunnen u helpen bij het verrichten van uw mantelzorgtaken.

 

Alzheimer Trefpunt

In samenwerking met andere instanties wordt er maandelijks een bijeenkomst in het Alzheimer Trefpunt gehouden. Het Alzheimer Trefpunt is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en hulpverleners. Aan de hand van verschillende thema's worden diverse aspecten van dementie besproken. Informatieve bijeenkomsten worden afgewisseld met een ontspannend gastoptreden. Aankondigingen van het Alzheimer Trefpunt vindt u in de agenda,

 

Ondersteuningsgroepen

In samenwerking met Het Geheugensteunpunt organiseert de Kap gespreksgroepen ook wel ondersteuningsgroepen genoemd.
Meer informatie hierover vindt u hier.

 

Geheugensteunpunt

Het Geheugensteunpunt organiseert ontmoetingsgroepen op dinsdag en donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur voor mensen met geheugenproblemen. Wilt u advies en/of heeft u vragen maak dan een afspraak met de coördinator Marriët de Kraker: 06 12 677 788
bereikbaar op maandagochtend, dinsdag, donderdag en vrijdag. Of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het Geheugensteunpunt is gevestigd in Wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan 360 te Apeldoorn. Kijk voor meer informatie en het activiteitenprogramma op hetgeheugensteunpunt.nl of vraag bij ons het programma op.

 

Wegwijzer Dementie Oost Veluwe

De website wegwijzerdementieoostveluwe.nl geeft informatie over de ondersteuningsmogelijkheden, hulp en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

Respijtzorg

Diverse instellingen bieden kamers aan om mensen met dementie op te vangen als u er even tussen uit wilt of moet. Dit kan regelmatig zijn (bijvoorbeeld één keer per maand een weekend of een dag per week) of incidenteel (bijvoorbeeld in geval van vakantie, een bruiloft of een geplande ziekenhuisopname). De instellingen bieden 24-uurszorg. U kunt als mantelzorger dus met een gerust hart de zorg uit handen geven. Lees hier meer over respijtzorg.