Ben jij een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Misschien is je moeder depressief, of heb je een autistisch broertje, zit je vader in een rolstoel of heeft je zus het syndroom van Down. Help jij regelmatig mee met de verzorging? Doe je allerlei klusjes zoals boodschappen, koken of schoonmaken of moet je vaak op je broertje of zusje passen? Herken jij jezelf in:

  • Je maakt je wel eens zorgen over je thuissituatie, nu en in de toekomst.
  • Sporten en vrienden schieten er nogal eens bij in, omdat je thuis nodig bent.
  • Je praat liever niet of bijna nooit over je thuissituatie.
  • Je voelt je schuldig als je voor jezelf kiest en uitgaat of iets leuks gaat doen.
  • Ze vragen hoe het met de zieke gaat maar nooit eens hoe het met jou is.

 

Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Je bent niet de enige! 1 op de 4 jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Zorgen voor een ander is natuurlijk hartstikke mooi en je leert er ook veel van. Je wordt handig en sneller zelfstandig. Toch wordt of is het soms te veel. Je bent nog jong en je aan het ontwikkelen; spelen, leren, vrienden maken, leuke dingen doen. Als je veel moet zorgen staat dat je ontwikkeling in de weg. Vaak wordt door de drukke situatie thuis de jonge mantelzorger wel eens vergeten. Je familieleden zijn zelf druk en andere mensen hebben vaak geen idee hoe het werkelijk is. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf opkomt. Dat is gemakkelijk gezegd maar hoe moet dat?

Kijk maar eens rond op deze site. Er staan tips, links naar handige sites en info over activiteiten die worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Het is niet alleen leuk om samen iets te doen maar lotgenoten begrijpen jou situatie veel beter. Zij zitten immers in het zelfde schuitje! Door samen te praten voel je je begrepen en voelt de zorg minder zwaar.

folder jonge mantelzorger

Praat met iemand die je vertrouwt over je situatie. Je kunt hier een folder downloaden met info en tips voor jonge mantelzorgers.
Die zou je ook kunnen gebruiken om het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken.
Klik op de afbeelding om de folder te downloaden.