Mantelzorgen en MaS

Tot en met het schoolseizoen 2013/2014 was een MaS (Maatschappelijke Stage) gedurende het 2e of 3e schooljaar verplicht voor alle middelbare scholieren in Nederland. Tijdens zo'n maatschappelijke stage moet je 30 uur vrijwilligerswerk doen. Meestal buiten schooltijd om en je mag zelf iets kiezen wat je leuk vind om te doen.

Vanaf het schooljaar 2014/2015 is de MaS niet meer verplicht. Echter een groot aantal scholen (in Apeldoorn alle scholen op 2 na) was inmiddels zo enthousiast dat zij hebben besloten hiermee door te gaan. Voor de leerlingen van deze scholen is dit verplicht.

Onlangs kwam er een aanvraag binnen bij de Kap of een mantelzorgende scholier zijn taken als mantelzorger kan opvoeren als MaS. En ja, dat kan! Als je thuis ‘extra’ taken hebt omdat je vader, moeder, broer, zus, opa of oma extra zorg of aandacht nodig heeft dan mag je hiermee de 30 uur MaS invullen. Op school kun je hierover afspraken maken met de MaS mentor. Het gaat hierbij niet alleen om zorgtaken maar natuurlijk ook om ‘leuke dingen doen’, een spelletje, een extra middagje uit etc. Dus ben je jonge mantelzorger, overleg met school over het invullen van je MaS of neem contact op met de instantie die de MaS regelt in jou woonplaats!